Friday, 30 November 2012

Kari ikan nyok-nyok



BAHAN-BAHAN :

  1. 1/2 ekor ikan nyok-nyok
  2. 1/2 sdb halia kisar
  3. 1/2 sdb bawang putih kisar
  4. 5 ulas bawang merah (hiris)
  5. 1 sdb cili kisar @ sedikit serbuk cili
  6. 2 sdb serbuk kari ikan
  7. 1 tangkai daun kari
  8. 1 sdt halba campur
  9. sedikit air asam jawa
  10. beberapa biji cili api hijau (belah 2)
  11. 1 biji tomato (potong 4)
  12. 10 biji bendi (potong 2)
  13. 1 paket santan kara
  14.  1 1/2 - 2 paket air
  15. garam dan gula secukup rasa
  16. minyak untuk menumis
CARA :

panaskan minyak di dalam periuk, tumis halba campur dan daun kari hingga wangi

masukkan bawang hiris, bahan kisar dan juga cili. Masak hingga garing

dan terbit minyak

masukkan serbuk kari @ boleh juga dijadikan pes

kacau rata, masukkan sedikit air dan masak hingga garing dan hilang bau rempah. Masukkan sedikit garam

masukkan air asam jawa

tomato yang telah dipotong

santan kotak dan juga air

masak hingga mendidih

masukkan ikan, bendi dan juga bahan perasa. Biarkan hingga gulai mendidih dan ikan elok masaknya

sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulaman dan sambal belacan

5 comments: