BAHAN-BAHAN :
- 1/2 ekor ikan nyok-nyok
- 1/2 sdb halia kisar
- 1/2 sdb bawang putih kisar
- 5 ulas bawang merah (hiris)
- 1 sdb cili kisar @ sedikit serbuk cili
- 2 sdb serbuk kari ikan
- 1 tangkai daun kari
- 1 sdt halba campur
- sedikit air asam jawa
- beberapa biji cili api hijau (belah 2)
- 1 biji tomato (potong 4)
- 10 biji bendi (potong 2)
- 1 paket santan kara
- 1 1/2 - 2 paket air
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
panaskan minyak di dalam periuk, tumis halba campur dan daun kari hingga wangi
masukkan bawang hiris, bahan kisar dan juga cili. Masak hingga garing
dan terbit minyak
masukkan serbuk kari @ boleh juga dijadikan pes
kacau rata, masukkan sedikit air dan masak hingga garing dan hilang bau rempah. Masukkan sedikit garam
masukkan air asam jawa
tomato yang telah dipotong
santan kotak dan juga air
masak hingga mendidih
masukkan ikan, bendi dan juga bahan perasa. Biarkan hingga gulai mendidih dan ikan elok masaknya
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulaman dan sambal belacan
Dh try sedap tqvm
ReplyDeleteKenapa sy buat x jd... Masam... Apa yg lbih haaa... Huhuhu
ReplyDeleteMungkin terlebih air asam
DeleteDh try sedap..istri pn suka..tq
ReplyDeletealhamdulillah.. sedap terimakasih resepi😍👍🏽👏🏼
ReplyDelete