Google+ Followers

Sunday, 6 January 2013

Koleh kacang hijau

 SUMBER : MAJALAH SAJI APRIL 2012


BAHAN-BAHAN :
300 ml santan (dibuat tahi minyak)
300 gm tepung kacang hijau
400 ml santan (makcik guna santan kotak kara + dengan air)
1300 ml air
400 gm gula merah (cairkan dengan separuh air yang di atas)
1 tsp garam
1 1/2 tbsp minyak masak
*****adunan ini menghasilkan 1 loyang kuih seperti saiz di bawah*****
 CARA :

  1. Campurkan tepung kacang hijau bersama garam dan curahkan santan sedikit demi sedikit. Sebatikan tepung supaya tidak berketul.
  2. Kemudian masukkan air gula merah, adun hingga sebati.
  3. Tambahkan air, kacau dan tapiskan ke dalam periuk. Masak adunan ini di atas api sederhana besar.
  4. Kacau sentiasa adunan ini dan apabila hampir likat, masukkan minyak. Kacau lagi hingga benar-benar likat dan tidak berketul.
  5. Setelah masak, tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
  6. Akhir sekali taburkan tahi minyak dan sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment