BAHAN-BAHAN :
300 ml santan (dibuat tahi minyak)
300 gm tepung kacang hijau
400 ml santan (makcik guna santan kotak kara + dengan air)
1300 ml air
400 gm gula merah (cairkan dengan separuh air yang di atas)
1 tsp garam
1 1/2 tbsp minyak masak
*****adunan ini menghasilkan 1 loyang kuih seperti saiz di bawah*****
CARA :
- Campurkan tepung kacang hijau bersama garam dan curahkan santan sedikit demi sedikit. Sebatikan tepung supaya tidak berketul.
- Kemudian masukkan air gula merah, adun hingga sebati.
- Tambahkan air, kacau dan tapiskan ke dalam periuk. Masak adunan ini di atas api sederhana besar.
- Kacau sentiasa adunan ini dan apabila hampir likat, masukkan minyak. Kacau lagi hingga benar-benar likat dan tidak berketul.
- Setelah masak, tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
- Akhir sekali taburkan tahi minyak dan sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment