Wednesday 23 January 2013

Nasi dagang beras perang

 BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan beras perang (rendam 4 jam)
  • 1 cawan beras siam cap pisang (rendam 4 jam)
  • 1 kotak santan dan secukupnya air untuk mengukus
  • garam secukup rasa
DIMAYANG HALUS :

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 1 tsp halba
CARA :


  1. Makcik guna kaedah senang macam masak nasi biasa je sebab beras siam agak peroi..sebijik-sebijik. Masuk dalam periuk nasi jekk.
  2. Kalau nak kukus, last sekali baru gaul dengan bahan hiris dan kukus lagi sekejap. Dah siap.
  3. Masak je laa ikut cara yang kita rasa senang ye...
  4. Beras perang ni agak keras sbb mmg xpolish..byk zat. Rasa macam mkn kacang pun ada hu...hu...hu...

1 comment: