Sunday 6 January 2013

Sambal belacan Jawa (sambal penyet)

BAHAN-BAHAN :

  • 20 tangkai cili api
  • 2 tangkai cili merah
  • 2 tangkai cili hijau
  • 1 biji tomato masak (belah 4)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris kasar)
  • 1 ulas bawang putih
  • sebesar ibu jari belacan
  • gula merah @putih dan garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang hingga layu. Masukkan cili (belah 2 cili api dan patah2kan cili besar supaya tidak meletup ketika digoreng) dan tambahkan belacan. Masak hingga wangi.
  2. Kemudian tambahkan tomato, garam dan juga gula.
  3. Tuang semua bahan didalam kuali ke dalam lesung berserta minyaknya sekali. Lenyek-lenyekkan dengan anak lesung.
  4. Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman.

1 comment: