Sambal belacan Jawa (sambal penyet)
BAHAN-BAHAN :
- 20 tangkai cili api
- 2 tangkai cili merah
- 2 tangkai cili hijau
- 1 biji tomato masak (belah 4)
- 1/2 biji bawang besar (hiris kasar)
- 1 ulas bawang putih
- sebesar ibu jari belacan
- gula merah @putih dan garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan minyak dan goreng bawang hingga layu. Masukkan cili (belah 2 cili api dan patah2kan cili besar supaya tidak meletup ketika digoreng) dan tambahkan belacan. Masak hingga wangi.
- Kemudian tambahkan tomato, garam dan juga gula.
- Tuang semua bahan didalam kuali ke dalam lesung berserta minyaknya sekali. Lenyek-lenyekkan dengan anak lesung.
- Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman.
huhuhu..da ada rupanya resepi
ReplyDelete