Daging goreng basah-basah
BAHAN-BAHAN :
- 400 g daging lembu (dihiris nipis)
- 1 tbsp bawang putih kisar
- 1 tbsp halia kisar
- secukupnya air untuk melembutkan dan membasahkan daging
- sos tiram dan kicap manis secukupnya
- garam dan serbuk kunyit
- 1 biji bawang besar (hiris)
- segenggam cili api hijau (belah 2)
- sedikit minyak masak
CARA :
- Masukkan daging hiris dan air ke dalam kuali dan rebus hingga daging empuk dan air kering.
- Kemudian masukkan minyak masak secukupnya, bahan kisar, garam dan serbuk kunyit. Gaul rata.
- Tambahkan air sehingga menutupi daging. Masukkan sos tiram dan juga kicap manis.
- Setelah kuah kelihatan agak pekat masukkan bawang dan cili api. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment