Assalamualaikum...
pengunjung yang budiman dialu-alukan jika ingin mengambil sebarang ilmu yang dirasakan bermanfaat dari blog ini.Tiada sebarang masalah jika anda ingin meng"copy paste" content ataupun gambar masakan. Sebaik-baik ilmu ialah ilmu yang boleh dikongsikan dengan orang lain.Jika sudi boleh sertakan link, jika tidak pun tak mengapa.Semoga pahalanya ke mengalir ke tabung akhirat saya. Alhamdulillah.
Saturday, 29 December 2012
Singgang tempoyak ikan kerisi
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan kerisi bersaiz besar (potong 3)
1/2 bijim bawang besar (kisar)
10 tangkai cili kering (buang biji, rebus dan kisar)
1 tbsp tempoyak
segenggam daun kesum
3 cawan air
3 asam keping
garam dan sedikit serbuk perasa
CARA :
Jerangkan air bersama bahan kisar, tempoyak dan juga asam keping sehingga mendidih.
Masukkan ikan dan bahan lain. Tunggu mendidih sekali lagi.
Rasa asam garamnya. Jika suka boleh masukkan bendi @ timun tua sebagai pelengkapnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam-ulaman dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment