Thursday 27 December 2012

Sotong sambal kicap


BAHAN-BAHAN :

  • 8 ekor sotong (buang dakwat)
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 1 tsp serbuk belacan bakar
  • 2 tbsp cili kisar
  • kicap manis cap kipas udang secukup rasa
  • garam dan sedikit gula jika perlu
  • minyak untuk menumis
  • 8 ulas bawang merah (tumbuk)
CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang tumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan sedikit gula. Masak hingga terbit minyak.
  2. Setelah itu, tambahkan serbuk belacan dan sotong. Masak hingga sotong kecut.
  3. Masukkan bawang hiris, kicap manis dan juga garam. Jika suka boleh masukkan sedikit air asam jawa. Setelah rasanya agak sebati, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi hangat.



No comments:

Post a Comment