Sunday, 23 December 2012

Nasi sosej



 BAHAN-BAHAN :




  •  2 cawan beras basmati (cuci dan rendam 30 minit)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1 tbsp minyak sapi
  • 1 paket sosej (potong serong)
  • 1/2 tbsp serbuk kari daging
  • 2 helai daun bay
  • 1 tbsp pati ayam
  • 1 cawan isi jagung
  • sedikit pewarna jika suka
  • 1 1/2 tsp @secukup rasa garam
panaskan minyak sapi di dalam periuk


 masukkan serbuk kari

 gaul rata
 tambahkan daun bay dan juga sosej
 kemudian tuangkan 3 1/2 cawan air dan juga jagung
 masak hingga mendidih
 masukkan garam dan juga pati ayam
 kemudian tambahkan beras yang telah ditoskan
 gaul rata
 masak hingga air 
 kering dan titikkan sedikit pewarna yang disukai (jangan dikacau nasi)
 tutup periuk dan setelah nasi agak masak
 barulah digaul sebati
 sedia dihidangkan..yang ni untuk Syabil
ni pulak untuk bekal Nabil. Makan bersama ayam goreng berempah.

No comments:

Post a Comment