- 2 cawan beras basmati (cuci dan rendam 30 minit)
- 3 1/2 cawan air
- 1 tbsp minyak sapi
- 1 paket sosej (potong serong)
- 1/2 tbsp serbuk kari daging
- 2 helai daun bay
- 1 tbsp pati ayam
- 1 cawan isi jagung
- sedikit pewarna jika suka
- 1 1/2 tsp @secukup rasa garam
panaskan minyak sapi di dalam periuk
masukkan serbuk kari
gaul rata
tambahkan daun bay dan juga sosej
kemudian tuangkan 3 1/2 cawan air dan juga jagung
masak hingga mendidih
masukkan garam dan juga pati ayam
kemudian tambahkan beras yang telah ditoskan
gaul rata
masak hingga air
kering dan titikkan sedikit pewarna yang disukai (jangan dikacau nasi)
tutup periuk dan setelah nasi agak masak
barulah digaul sebati
sedia dihidangkan..yang ni untuk Syabil
ni pulak untuk bekal Nabil. Makan bersama ayam goreng berempah.
No comments:
Post a Comment