Daging masak kicap manis
BAHAN-BAHAN :
- 400 gm daging (hiris nipis dan rebus empuk)
- 10 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 tbsp halia kisar
- 20 tangkai cili kering (buang biji, rebus dan kisar)
- 2 1/2 cawan air rebusan daging
- 2 senduk kicap manis cap kipas udang
- 1 labu bawang besar (hiris bulat)
- 2 biji kentang (hiris dan goreng)
- sedikit garam
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan giling hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan daging, air rebusan, kicap manis dan juga bawang hiris. Masak hingga menggelegak.
- Tambahkan kentang yang telah digoreng dan rasa kuahnya dahulu sebelum memasukkann garam. Jika suka boleh masukkan sedikit air asam jawa.
- Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment