Google+ Followers

Sunday, 30 December 2012

Daging masak kicap manis

BAHAN-BAHAN :

  • 400 gm daging (hiris nipis dan rebus empuk)
  • 10 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 tbsp halia kisar
  • 20 tangkai cili kering (buang biji, rebus dan kisar) 
  • 2 1/2 cawan air rebusan daging
  • 2 senduk kicap manis cap kipas udang
  • 1 labu bawang besar (hiris bulat)
  • 2 biji kentang (hiris dan goreng)
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan giling hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan daging, air rebusan, kicap manis dan juga bawang hiris. Masak hingga menggelegak.
  2. Tambahkan kentang yang telah digoreng dan rasa kuahnya dahulu sebelum memasukkann garam. Jika suka boleh masukkan sedikit air asam jawa.
  3. Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas. 














No comments:

Post a Comment