Monday 24 December 2012

Asam pedas Melaka (My Resipi)



BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ikan merah
  • *1 ulas bawang besar
  • *3 ulas bawang putih 
  • 200 gm cili kisar
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 biji tomato
  • *1 inci kunyit
  • *1 inci halia
  • *1 tsp jintan manis
  • *1 tsp jintan putih
  • *1/2 tsp lada hitam
  • 1 tsp halba campur
  • 4 helai daun limau purut
  • secekak daun kesum
  • 1 tbsp asam jawa
  • 3 gelas air
  • 1/2 tbsp serbuk pati ikan bilis
  • garam dan sedikit serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
BAHAN YANG BERTANDA *dikisar

CARA-CARA :

Panaskan minyak dan tumis halba campur hingga meletup-letup
masukkan bahan kisar dan serai 
kacau rata hingga wangi dan garing
masukkan cili kisar, masak lagi hingga hilang bau cili
tambahkan tomato yang telah dipotong 4
masukkan asam jawa yang diramas bersama air
tambahkan air dan masak hingga mendidih
masukkan ikan dan juga daun-daun
jangan lupa untuk memasukkan bahan perasa
masak hingga isi ikan lembut dan
sedia dihidangkan.

1 comment: